William Bilton

William BiltonEn av pionerene var presten William Bilton, som besøkte Namsen i 1837 og 1839, og som i 1840 utga «Two Summers in Norway» bind 1 og 2. Her følger utdrag fra hans opplevelser på Moum/Heggum, men la oss først slå følge med Mr. Bilton like før han får sitt aller første møte med Namsen:

«Derfor var det med febrilsk opphisselse at jeg sprang opp bakken ovenfor Spillum posthus hvorfra det tydeligvis var utsikt over de nederste delene av Namsen før den møter havet. Det aller første øyekast forsikret meg om at jeg endelig hadde kommet til en virkelig elv for en sportsfisker, en dyp, bred strøm som gled majestetisk inn i en vakker bukt, som i sin tur åpnet seg i en edel fjord.»

Mr. Bilton opprettet hovedkvarter på Mediå i Grong. Han fisket fra Fiskumfoss til Værum, en strekning på ca. 16 km.

W. Bilton 300«Jeg rørte ikke flere fisk før jeg kom til den vakre hølen ovenfor Moum (kalt Speikan) hvor jeg fikk to på. En av dem unnslapp umiddelbart, men den andre lot til å være godt kroket, og på tross av hans voldsomme anstrengelser og kolossale størrelse (ingen av de tilstedeværende anslo han til å være under 18 kg), var jeg ikke redd for utfallet da det var god plass og ingen hindringer der han befant seg. Jeg hadde hatt han på i minst ett kvarter og hadde hatt god kontroll på de første og farligste utras. Da følte jeg til min ubeskrivelige skuffelse at han slapp, og da jeg omsider tok inn snøret satt kroken fast i en gren på et nedsunket tre som han hadde viklet redskapen inn i. Hvilken filosofisk prøvelse!»

Senere fikk Mr. Bilson en på 8,5 kg på morgenfisket. Om kvelden samme dag:

«Så kom jeg til min yndlingshøl ovenfor Moum, hvor jeg såvidt hadde startet fisket før jeg fikk fisk på, og etter god sport landet en vakker fisk på knapt 12 kg, og kort tid etterpå, lenger ned i samme hølen, en på knapt 6,5 kg. Klokken var nå blitt elleve, og i medfølelse med mine roere foreslo jeg å avslutte, men da vi rodde over hølen i den hensikt, fikk jeg en 8-kilos på som jeg landet etter en lang kamp i en arktisk midnatts praktfulle skumring.»

Da Mr. Bilton kom tilbake til Namsen i 1839, prøvde han lykken i Speikan om morgenen 15. juli, hvor han fikk 3 laks, den største på 11kg.

«Neste dag var det min hensikt å besøke presten Sørensen på Værum, men heldigvis ble jeg stanset i Speikan av et kraftig regnskyll, og jeg ble oppholdt til kvelds av den mest praktfulle sport. Nygått laks kom hele tiden opp fra havet, det viste lusene som satt på mange av dem. Det så ut til å være utelukkende to størrelser: små laks, eller fisk på rundt 9kg. I denne ene høl fikk jeg seksten (16) på, og landet ti av dem, hvorav fem var mellom 8 og 10 kg, og ga glimrende sport. Total vekt denne dag med elleve fisk var 62,3 kg, det beste resultat jeg til da hadde oppnådd på Namsen.»